A család ötven árnyalata – A családi jogviszonyok sokszínűsége a hazai magánjogban - Kriston, Edit; Mélypataki, Gábor (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A család és a családi kapcsolatok rendszere mindig is komplex rendszert alkotott mind a hétköznapi értelmében, mind jogi értelemben egyaránt. A családi jogviszonyokhoz kapcsolódó joghatások nagyon sokfélék lehetnek és mind a magánjog, mind a közjog területéhez erőteljesen kapcsolódnak. Az állam a családon belüli jogviszonyok rendezése során igyekszik teret engedni az érintetteknek annak érdekében, hogy maguk rendezhessék esetleges jogvitáikat, jogviszonyaikat és csupán akkor avatkozik be, ha a gyengébb fél érdekében szükséges. A családi jogviszonyok szabályozásának bázisa kétségkívül a Ptk. Negyedik Könyve, ugyanakkor a családok helyzetét még számos jogszabály érinti, így például a szociális jog területe. Ha összehasonlítjuk ezeket a szabályokat azt tapasztalhatjuk, hogy nem feltétlenül egységesen kezelik a család, családi jogviszony fogalmát. A tanulmány célja ezen ambivalens megközelítések feltárása és elemzése.