Gondolatok a szlovák földforgalmi szabályozásról - Szinek-Csütörtöki, Hajnalka (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmány kiemelt célja, hogy átfogó képet nyújtson a hatályos szlovák földforgalmi szabályozásról. A tanulmány a szlovák földforgalom jogforrásainak bemutatása után a földforgalmi rezsim legfontosabb történelmi mozzanatait ismerteti, különös figyelmet szentelve az Európai Bizottság Szlovákiával szemben indított kötelezettségszegési eljárásának kiváltó okaira. Mindemellett, e kutatás hangsúlyozottan vizsgálja a természetes és jogi személyek földtulajdonszerzésére vonatkozó szlovákiai szabályozást, illetve a földtulajdonszerzéssel kapcsolatos egyes korlátokat. Ezen felül a tanulmányban sor kerül a Szlovák Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériuma által előkészített módosító javaslat részletes ismertetésére is. A módosító javaslat – amely 2020 októberében került tárcaközi egyeztetésre – ugyanis jelentős változásokat hozna a szlovák földforgalmi szabályozásban.