A publicanus társaságok könyvelése és az actio ad exhibendum - Bajánházy, István (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmány célja, hogy Cicero Verres elleni perbeszédének egy apró, de igen érdekes és eddig árnyékban megbújó részének elemzése, a mai fogalmaink szerinti „közérdekű adatigénylés”-ért, a római jog szerint egy dolog felmutatására (actio ad exhibendum) irányuló keresettel indított per elemzése. Ennek rövid lényege, hogy a Verres elleni vád képviseletéhez bizonyítékot gyűjtő Cicero előbb betekintést nyert a szicíliai publicanus társaság könyvelésébe, ahol számos átírt betűt talált. Ezután pert indított a társaság könyvelését őrző személy, nevezetesen Carpinatius ellen, a könyvelést tartalmazó táblák felmutatása, vagyis az abban szereplő adatok nyilvánosságra hozatalára, abból a célból, hogy azokat később felhasználhassa bizonyítékként a Rómában indított perben, mely célját ebben a korábbi perben el is érte.