Az államigazgatás helyi szerveinek vezetői a tanácsrendszer időszakában (1950–1990) - Lengyelné Bús, Zita (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Tanulmányom fő témája az államigazgatás helyi feladatait ellátó személy(ek) és a jegyző közötti párhuzamos elemek vizsgálata a tanácsrendszer időszakában (1950 – 1990). Annak ellenére, hogy maga a jegyzői tisztség a 1948-ban megszüntetésre került, a jegyző feladat- és hatáskörét a továbbiakban a végrehajtó bizottságok titkárai, vagyis a vbtitkárok (a tanácsi szervezet vezető tisztségviselői) láttak el, a szakigazgatási szerveknél ugyanezen feladatokat a szervek vezetői végezték. A vb-titkár tisztsége az önkormányzati rendszer bevezetésével szűnt meg 1990-ben. A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény visszahozta az önkormányzati rendszert, s ezzel együtt a jegyzői tisztséget is.