Az érdemtelenség és a kitagadás jogintézményeinek rendezése Magyarországon a XX. század elején - Makács, Adrienn (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Magyarországon a magánjogi kodifikáció más európai országokkal ellentétben még a XX. század elején sem mutatott előrehaladást, hazánk bíróságai továbbra is az utolsó írott jog, Werbőczy István 1514-ben megjelent Hármaskönyve szerint látták el tevékenységüket. A számos kodifikációs kísérlet közül kiemelendő Szászy-Schwarz Gusztáv jogtudós századfordulón készült kitűnő öröklési jogi tervezete, amelynek csak töredékével, az érdemtelenség és a kitagadás rendezésével foglalkozik jelen dolgozat.