A deditio két jelentése a római jogban - Bajánházy, István (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen munkámban a latin deditio szó két jelentését mutatom be. Az első jelentés a római állam nemzetközi ügyeiben volt használatos és a megadást jelentette, ami kérdésfelelet (szerződéses) forma volt. A másik jelentése a római polgár kiadása az ellenségnek. Ezeknek két csoportját találjuk a forrásokban: az első az egyszerű római polgár kiadása, aki az ellenség követét sértette meg, a második a volt hadvezér kiadása, aki felhatalmazás nélkül kötött békét. Mindkét eset a római szuverenitás megsértésén alapult. A második esetben a fő kérdés az volt, hogy az a kiadatásra került személy, akit az ellenség azonban nem vett át és ezért visszatért Rómába vajon visszakaphatja-e automatikusan jogait vagy sem. Erre két különböző álláspont alakult ki: az első és fő álláspont szerint már a döntéshozatallal elveszítette azt, mivel az egy büntetés volt. A másik szerint azonban: a személy csak az ellenség általi elfogadással veszítette el polgárjogát, e nélkül római polgár maradt. A Mancinus-ügyben mindkét álláspontot megfigyelhetjük, de az előbbi került ebben az ügyben is alkalmazásra.