A szociális jogok mint alapjogok alkotmányjogi megközelítése - Dezse, Tivadar (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A szociális jog az egyik legfiatalabb jogág. A szociális jogi szabályozás az (első) ipari forradalommal egyidőben intézményesült, és csupán a múlt század közepén vált nemzetközivé. Ezzel együtt a szociális gondoskodás igénye közel egyidős a civilizált emberiséggel. A szociális jogok mára második generációs (nemzetközi) alapjogok, bár vita tárgyát képezi, hogy a klasszikus emberi jogokhoz hasonlóan univerzálisak-e, és megilletnek-e minden polgárt, vagy csak az adott állam állampolgárait. Ebben a tanulmányban a szociális jogok és azok alkotmányjogi megítélésének rövid elméleti és gyakorlati bemutatására vállalkozom.