A fenntartott részek jogainak megvonása Franciaországban az egységes polgári törvénykönyv hatálybalépésétől napjainkig - Makács, Adrienn (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Franciaországban a forradalom előtti időszak magánjogát a szokásjogok rendezték: a királyság déli területein az alapjaiban a justinianusi római jogra épült jogkönyveket alkalmazták, míg az északi területek a helyi érvényességgel bíró szokások uralma alatt álltak. A 15. században kezdődtek meg a jogegységesítési törekvések a szokásjogi rendszerek írásba foglalásával, amelyek a közös francia magánjog alapjaivá váltak és amelyek nyomait a ma érvényben lévő Code Civilben is megtaláljuk. A francia forradalom a jogegységesítés folyamatára is döntő hatást gyakorolt, immár sürgős szükség volt egy új, közös, alkotmányos alapelveken nyugvó polgári törvénykönyvre.