Az Alaptörvény egészséges munkakörnyezethez való jogot deklaráló rendelkezésének értelmezése az Európai Unió jogi szabályozása, valamint az Alkotmánybíróság judikatúrája tükrében - Hojnyák, Dávid (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmány az Alaptörvény egészséges munkakörnyezethez való jogot deklaráló rendelkezésének az értelmezésére törekszik. Elsőként elemzésre kerül az Alaptörvény e jogot deklaráló rendelkezése, valamint az Alaptörvénynek mindazon szakasza, amely összefüggésbe hozható az egészséges munkakörnyezethez való joggal. Alkotmányos szinten azonban nemcsak az Alaptörvény szabályozásának elemzésére kerül sor, hanem áttekintésre kerül, hogy az Európai Unió tagállamainak alkotmányaiban e jog miként, milyen rendelkezésekben, illetve rendelkezésekhez kapcsolódva jelenik meg. Ezt követően áttekintésre kerül, hogy az Európai Unió legfontosabb jogdokumentumaiban e jogra vonatkozóan milyen értelmezési és szabályozási megoldásokat találunk, végül pedig megvizsgálásra kerül, hogy az Alkotmánybíróság milyen értelmezést adva határozza meg az egészséges munkakörnyezethez való jogot deklaráló alaptörvényi rendelkezést.