Rockall, avagy egy szikla kapcsán felmerülő nemzetközi jogi kérdések - Jecs, Franciska (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Ahogy az a címből is kiderül, a Rockall nevű észak-atlanti térségben elhelyezkedő nemzetközi viszonylatban aprónak számító szikla jogi helyzetét veszem górcső alá. Első ránézésre fel sem merül, mennyi vitára adhat okot. Jelen esetben négy állam, Dánia (Feröer-szigetek), Izland, az Egyesült Királyság és Írország között 2019 júniusában éleződött ki a helyzet, különösképp az Egyesült Királyság (Skócia) és Írország között. Tanulmányom elején Rockall szuverenitási kérdéseit tisztázom az Egyesült Királyság és Írország között, majd megvizsgálom, hogy az UNCLOS alapján szigetnek minősül-e. Továbbhaladva felvázolom, hogy rendelkezhet e parti tengerrel és további gazdasági hasznosítási övezetekkel. Az elméleti részt követően áttérek a halászati jogok vizsgálatára, végül keresem a lehetséges megoldásokat a Rockall körül fennálló viták megoldására.