Brexit: társadalmi és jogi változások az uniós polgárság helyzetében - Kiss , Lilla Nóra; Laczik , Anna (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Korunk Európai Uniója számos kihívással, válsággal, veszéllyel kényszerül szembenézni. A gazdasági világválság után új lendületet vett integráció aktuális kihívásai között az ukrajnai válság, a menekültválság, a brexit és legújabban a Covid–19-világjárvány okoz társadalmi és jogi próbatételeket, melyek szükségszerűen gazdasági hatásokkal is járnak. Jelen tanulmányban a szerzők arra vállalkoznak, hogy elsődlegesen az Egyesült Királyság kilépésének egyénekre (uniós polgárság) gyakorolt társadalmi és jogi hatásait feltárják. A tanulmány kitér a magánszemélyekhez kapcsolódó jelentős európai értékekre (mobilitás) és az új Európai Bizottság (továbbiakban Bizottság) (2019–2024) programja által előmozdítani hivatott európai életmódra is. A fő vizsgálati tárgyunk a szabad mozgás és tartózkodás, mint az uniós polgárság immanens elemei, melynek változásait a kilépés tükrében érdemes bemutatni. Azonban a téma komplexitásából látható, hogy a társadalmi és jogi változások nem mentesülnek a brexitnél is aktuálisabb koronavírus miatti veszélyhelyzettől, ezért a vizsgálathoz szükséges mértékben ezen tényezők is bemutatásra kerültek.