A feltételes szabadságra bocsátás összehasonlítása Magyarországon és a Szlovák Köztársaságban - Nagy, Anita; Michaľov, Lukáš (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Minden modern büntető törvénykönyv a feltételes szabadon bocsátás intézményét is szabályozza. Az elítéltek egy része a rövidebb tartamú szabadságvesztés-büntetés végrehajtásával is képes reintegrálódni.. A büntetés-végrehajtási intézetből való feltételes szabadon bocsátás intézménye az egyes országok büntetőpolitikájának megnyilvánulása, és szintén fontos a börtönök túlzsúfoltsága elleni küzdelemben.