A felelősségbiztosítási szerződés szabályai Magyarországon és Szlovákiában – összehasonlító jogi elemzés - Čertický, Mário (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa és összehasonlítsa a magyar és a szlovák felelősségbiztosítási szerződésre vonatkozó általános szabályozást. A szabályok összevetése körében elsősorban a jogszabályi rendelkezések elemzésére fektetem a hangsúlyt, de természetesen az eltérések hangsúlyozása érdekében a bírói gyakorlat is a szükséges mértékig feldolgozásra kerül. Az összehasonlítás során a felelősségbiztosítási szerződés fogalmának meghatározására térek ki, kiemelve azokat a fogalmi elemeket, amelyeket a magyar és a szlovák jog azonosan, vagy éppen eltérően szabályoz. Az összehasonlítás második szempontja a biztosítás alanyait érinti, amelynek során kitérek a két jogrendszer biztosítási érdekre vonatkozó szabályaira. A tanulmány utolsó fejezetében a szerződés tartalmát vizsgálom meg a felek legfontosabb jogai és kötelezettségeinek összehasonlításával.