Érvénytelenség és büntethetőség metszéspontján – Az uzsora a magyar polgári és büntetőjogban - Sápi, Edit; Udvarhelyi, Bence (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az uzsora ősi és vélhetően sosem múló intézményének vizsgálata több szemszögből történhet. Kiváló táptalaja lehet egy klasszikus, magánjogi, dogmatikai kutatásnak, de izgalmas kérdéseket vet fel a büntetőjog-tudomány szempontjából is. Gyakorlati előfordulása és komolysága miatt nem elhanyagolható kérdés a joggyakorlat alakulásának, fő irányvonalainak vizsgálata sem. Ezen szempontokra figyelemmel a tanulmány szerzői azt a célt tűzték ki, hogy rávilágítsanak az uzsorás szerződés és az uzsora-bűncselekmény legfontosabb kérdéseire és az adható válaszokra. A tanulmány bemutatja az uzsorára vonatkozó magánjogi és büntetőjogi jogfejlődést az uzsora fogalmi megközelítésén keresztül, valamint kitér a két jogág által szabott jogkövetkezményekre és a bírói gyakorlat által adott válaszokra is.