Achmea öröksége: A multilaterális beruházási bíróság létrehozásának szükségessége - Mátyás, Imre; Cristiancho, Felipe (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2025)
Ez a tanulmány az Európai Unió Bíróságának (EUB) Achmea-ítéletét és annak hatásait vizsgálja az EU-n belüli beruházási viták rendezésére. A 2018-as ítélet kimondta, hogy az uniós tagállamok közötti kétoldalú beruházási szerződések (BIT-ek) sértik az EU jogi autonómiáját, mivel azokon keresztül az EU keretrendszerén kívüli választott bíróságok kapnak joghatóságot. Ez arra késztette az EU-t, hogy alternatív megoldásokat keressen, például egy multilaterális beruházási bíróság létrehozását. Ez az új bíróság következetes és pártatlan ítéletekkel rendezné a konfliktusokat, szemben az eseti választott bíróságokkal, így megőrizve az uniós jogi alapelveket. A tanulmány emellett elemzi, hogy az Achmea-ítélet milyen hatással van az Energia Charta Egyezményre (ECT), és tárgyalja az ECT keretén belüli uniós viták joghatósági kihívásait. Végül a tanulmány amellett érvel, hogy az EU egy állandó beruházási bírósági rendszer felé haladjon, amely kötelező precedenseket és joghatóságot biztosít az uniós jog következetes értelmezéséhez, ezáltal garantálva a jogi koherenciát a tagállamok között.