Banki fogyasztóvédelem Magyarországon - Varga, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2025)
E tanulmányomban a banki fogyasztóvédelem magyar szabályairól adok egy áttekintést. A fogalommeghatározások után a pénzügyi fogyasztóvédelem magyar történetét mutatom be. Vizsgálom egyrészt az intézményrendszert, másrészt a pénzügyi fogyasztókat védő szabályozás történetét. A hatályos szabályozást a Magyar Nemzeti Bank eszközei alapján mutatom be, majd elemzem a bankok feladatait, mind a passzív, mind az aktív termékek tekintetében, valamint az ügyfélvédelem szempontjából. Végül felhívom a figyelmet az új kihívásokra.