Az állami főhatalom kialakulása és korlátai, az erdélyi fejedelem és a magyar királyi címet viselő Habsburgok jogköreinek komparatív elemzése - Szentpáli-Gavallér, Pál (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmány vázolja az uralkodói szuverenitás eszmetörténeti és elméleti, a főhatalom kialakulásának történeti hátterét, azaz annak római-germán gyökereit, valamint a magyar és az erdélyi főhatalom alkotmánytörténeti hátterét, tárgyalja az uralkodói jogkör korlátait, különös tekintettel a választási kondíciók alaptörvényi szerepére, ami alapján az erdélyi fejedelmi állam jogállami színezetet kapott. A szakcikk összehasonlító elemzést tartalmaz a királyi és a fejedelmi jogkör vonatkozásában.