Az egészséges környezethez való jog fejlődésének aktuális tendenciái az utóbbi évek alkotmánybírósági joggyakorlata tükrében - Hojnyák, Dávid (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az utóbbi években számos olyan alkotmánybírósági határozat született, amely a környezethez való joggal, annak értelmezésével foglalkozott. Az Alkotmánybíróság e határozataiban továbbfejlesztette, valamint részben megújította a környezethez való jog tartalmát, annak értelmezését, mely szükségségszerű és indokolt volt az Alaptörvény elfogadása, de különösen annak negyedik módosítását követően. Ennek megfelelően jelen tanulmányban az Alkotmánybíróság vonatkozó joggyakorlatának elemzése által feltárásra kerül, hogy a közelmúltban a környezethez való jog tartalmában és értelmezésében milyen változások jelentek meg, és ezzel összefüggésben milyen új tendenciák figyelhetők meg.