A digitális cégek adóztatásával kapcsolatos kérdések és problémák - Nagy, Zoltán; Krajnyák, Enikő (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A digitális szolgáltatásnyújtás jelensége számos kérdést vet fel adóztatás szempontjából: mivel a vállalatok egyszerre több országban fejtenek ki tevékenységet, kérdéses például, hogy mi alapján (tevékenység, székhely, fogyasztók) határozzák meg az adózás szabályait. Mivel jelenleg nincs olyan átfogó, nemzetközi szintű szabály, amely megfelelően rendezné a kérdést, jelen tanulmány azon nemzeti szabályokat igyekszik vizsgálni, amelyek választ próbálnak adni a digitális cégek adóztatásának problémájára. A figyelem középpontjában a francia és a cseh szabályok állnak: a francia GAFA-törvény volt az első, digitális adózásra reflektáló jogszabály, a cseh törvény pedig azért lehet érdekes, mert kifejezetten a középeurópai viszonyok figyelembevételével készült. A nemzeti szabályokat a hatályba nem lépett európai uniós irányelvjavaslat fényében értelmezzük, amely kiindulási alapként szolgálhat a nemzeti jogalkotók számára.