Adalékok az Európai Közösségek/Unió közjogtörténetéhez II. - Torma, András; Torma, Beatrix (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A fenti címet viselő tanulmányunkban utaltunk arra, hogy a későbbiek során folytatás fog következni. A korábbi tanulmányban közjogi szempontból bemutattuk az európai integráció elméleti hátterét, az integrációs elméleteket, valamint az Európai Un kialakulásához vezető út első mérföldkövét: az Európai Szén- és Acélközösség 1951-ben történt létrehozását. A jelen tanulmány a további, mindösszesen négy mérföldkövet tekinti át, szintén a közjogi szempontokra koncentrálva, a következők szerint: a második mérföldkő az EGK és az Euratom létrehozása (1957), a harmadi mérföldkő az Európai Közösségek megszületése (1965), a negyedik mérföldkő az Európai Unió létrehozása és kiteljesítése (1992, 1997 és 2001). Ami ezt követően történt – a Lisszaboni Szerződés 2007. évi megkötése és 2009-i hatálybalépése –, az már nem közjogtörténet, hanem napjaink valósága, ezért a jelen tanulmányunkban e kérdéssel nem foglalkozunk.