Az elővigyázatosság elve és használata a közjogban, avagy meddig terjednek az alkotmányos alapelvek határai - Olajos, István; Mercz, Mónika (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmány az elővigyázatosság elvének értelmezésén túl bemutatja, hogyan érvényesül a környezetjog ezen elve a mezőgazdasági gyakorlatban. Külön fejezetben elemzi a magyar alkotmányos gyakorlat legújabb esetei kapcsán a visszalépés tilalmának és az elővigyázatosság elvének kapcsolatát. Összefoglalja az alkotmánybírák az elővigyázatosság kemény értelmezése ellen szóló érveit, és azt elemzi, hogy érvényesül-e az elővigyázatosság kemény értelmezése a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes gyakorlatában.