Drónok a hazai közigazgatás szolgálatában - Szabó, Balázs (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az okostelefon-applikációk mellett a magyar közigazgatás egyes szakigazgatási szerveinél vannak további lehetőségek, hogy az infokommunikáció adta lehetőségek,eszközök megkönnyíthessék a hatóságok tevékenységeit. A 21. század egyik fontos technikai, fejlesztési eszközei közé tartozik az eredendően haditechnikai célokra kifejlesztett drónok köre. A drónokat kétségtelenül az egyik legnépszerűbb technikai eszközként is minősíthetjük, melynek alapját az adja, hogy az egyre szélesedő felhasználási lehetőségei1 mellett szabadidős tevekénységhez, szabadtéri fotó-/videódokumentáláshoz is kiváló segítséget nyújtanak. Emellett pedig a hazai közigazgatási rendszerünk egyre több szakterületén találkozhatunk alkalmazásukkal. Az elmúlt évek során egyre több szakigazgatási területen került sikeresen bevezetésre a drónok használata, mely eredményessebbé, gyorsabbá teszi a hatóságok munkáját, ami sok esetben emberéletek megmentéséhez is vezethet. Ezen szakigazgatási területekből emeltem ki néhány, általam talán legfontosabbnak vélt jó gyakorlatot.