Méltányos átállás elméletben és gyakorlatban - Jakab, Nóra (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem terelődik a fenntarthatóság és méltányos átállás felé. A tanulmány aktualitását az adja, hogy az Európai Unió tagállamainak területi igazságos átmeneti terveket kell készíteniük, hogy hozzájuthassanak a 17,5 milliárd eurót kitevő Méltányos Átállást Támogató Alaphoz. A tanulmányomban arra keresem a választ, hogy a gazdaság fenntarthatóvá és versenyképessé tétele, amely nem képzelhető el a társadalmi folyamatok fenntarthatóságától, hogyan valósul meg. A méltányos átállás jelentené a gazdasági fenntarthatóság társadalmi oldalát? Kérdésként merült fel bennem, hogy mit is jelent a méltányos átállás. Milyen programot foglal magában, annak érdekében, hogy senki ne maradjon ki?