A törvényes öröklés, az érdemtelenség és a kitagadás jogintézményeinek rendezése a második magyar Polgári Törvénykönyv megalkotásának folyamatában - Makács, Adrienn (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Abstrakt: A társadalmi és a gazdasági változásokkal összhangban a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (régi Ptk.) számos esetben szorult módosításra, kiegészítésre. Az 1989-ben bekövetkezett rendszerváltást követően a jogalkalmazás és az államvezetés számára egyaránt világossá vált, hogy a szocialista államrendszer megszűnésével az országnak új, demokratikus alapokra helyezett magánjogi kódexre van szüksége. A jelen dolgozat végigvezeti olvasóját a rendszerváltást követő polgári jogi kodifikációs folyamaton, egészen a hatályos szabályok kialakításáig.