Gondolatok a mobbingról és a munkahelyi cyberbullyingról - Szekeres, Bernadett; Mélypataki, Gábor; Garami, Mária (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A munkahelyen, illetve a munkával töltött idő mértéke előrevetíti, hogy egy konfliktusokkal teli környezetben végezzük a tevékenységünket nap mint nap. Ha a klaszszikus szabályokból indulunk ki, akkor ez napi nyolc óra általában heti öt napon át. Ilyen hosszú idő alatt óhatatlan, hogy konfliktusok alakuljanak ki a munkahelyen. Mivel a munkavállalók csoportja egy cselekvő közösség, ezért minden esetben kialakul egyfajta csoportdinamika. A csoportdinamika részeként megfigyelhetjük, hogy egyes személyek kirekesztődnek a perifériára, vagy éppen célpontjaivá is válhatnak egy vezetőnek, a többi kollégának, illetve a kollégák egy részének. A pandémia előtt ez főleg fizikálisan létező munkahelyeken fordult elő, fizikai megnyilvánulásokban, a pandémia megjelenését követően a munkafolyamatok sok esetben a digitális térbe tevődtek át, így a munkahelyi zaklatások egy része is áttevődött ezekre a platformokra. A tanulmányunkban először általánosságban határozzuk meg a mobbing jelenségét, majd pedig a digitalizációnak az erre a jelenségre való hatását vizsgáljuk.