A sztrájkjog kiüresítése: egy kollektív munkaügyi vita margójára - Rácz, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A sztrájkjog a második generációs gazdasági-szociális-kulturális jogok körébe tartozó alapjog. Az egyik magyar szakszervezet kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett magyar munkáltatójával szemben a még elégséges szolgáltatás megállapítása iránt. A bíróságok jogerősen a szakszervezet álláspontját fogadták el. Ezt követően a magyar kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva a bírósági döntéssel szemben kizárta a sztrájk lehetőségét az érintett szakszervezet ágazatában.