A mesterségesintelligencia-rendszerek felelősségi kérdései az uniós dokumentumok és a magyar szabályozás tükrében - Stefán, Ibolya (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmány célja a mesterséges intelligencia alkalmazásának deliktuális felelősségi szempontú vizsgálata, ennek keretében a technológia fogalmának meghatározása, annak kockázatalapú kategorizálása, valamint a rendszerben rejlő veszélyek feltárása. Továbbá a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség, közelebbről a veszélyes üzemi tevékenység szabályainak technológiaspecifikus analízisére fókuszálunk. Tesszük mindezt az uniós jogalkotási folyamatok figyelembevételével, különösen a 2020 októberében kiadott A mesterséges intelligencia polgári jogi felelősségi rendszere és a 2021 áprilisában megjelent A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály rendelkezéseire tekintettel.