Kulturális javak mobilitásának jogszabályi keretei. A haszonkölcsön-szerződés bemutatása - Sztermen, Orsolya Lili (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Tanulmányom egy meghatározott, igen speciális tárgykörre, annak is a hatályos magyar szabályozási kereteinek ismertetésére, s e vonalon továbbhaladva egy szorosan kapcsolódó, nevesített szerződési típusra fókuszál. E szerződési típust, mint a kulturális javak mobilitásának jogalapját szolgáltató kontraktust vizsgálom, és kitérek a kontraktus e speciális jogviszonyban létrejövő, megértést segítő dogmatikai ismereteinek magyarázatára, valamint a kontraktus ismeretéhez szükséges történeti áttekintésre is. A gyűjteményi mobilitás megvalósulásához legtöbbet használt jogintézményt, a haszonkölcsön-szerződést vizsgálom rendszertani és dogmatikai szempontból. A haszonkölcsön-szerződés bemutatásával kezdve, annak rendszertani és dogmatikai vizsgálódásán keresztülhaladva mutatom be a kulturális javakra vonatkozó jelenleg hatályos jogszabályi hátteret