A VÁDMÓDOSÍTÁS A NÉPTRIBUNUSOK GYAKORLATÁBAN - Bajánházy, István (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
Jelen tanulmány célja a néptribunusok vádmódosítási jogának vizsgálata. A néptribunusi hivatal a plebejusok kivonulása után került bevezetésre Kr. e. 494-ben és a korai időkben feladata a plebejusok védelme volt a magisztrátusok teljes haltalma ellen. Kr. e. 287 után azonban ez a hivatal betagozódott a római magisztrátusok rendszerébe és az államszervezetben a fékek és ellensúlyok szerepét töltötte be. Megkapták a jogot a vád képviseletére bizonyos eljárásokban, mint például a peculatus (közlopás) és a csatavesztés miattiakban. Ezen ügyekben joguk volt a vádmódosításra is. Két ilyen esetet vizsgálok a Kr. e. III. századból, az elsőben nem volt kérdéses a vádmódosításának lehetősége, míg a másodikban a vádlott megpróbált ugyan érvelni ezen lehetőség ellen, az azonban nem járt sikerrel.