ÁLLATOK, HALOTTAK, EGYESÜLETEK A VÁDLOTTAK PADJÁN - Sántha, Ferenc (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
A tanulmány célja annak bemutatása, hogy milyen képet mutat a büntetőjog, illetve a büntető eljárásjog története az állatokkal, a halottakkal, illetve az egyesületekkel szembeni büntetőeljárásokkal kapcsolatban. Az ún. állatperek, a halott elkövetők elleni eljárások, illetve a jogi személyek elleni büntetőjogi fellépés jogtörténetének rövid elemzését követően megválaszolom azt a kérdést is, hogy hatályos jogi szabályaink szerint hogyan ítélnénk meg az említett, a mai szemmel abszurd és rendhagyó büntetőeljárásokat.