THE FUNDAMENTAL COMPETENCE OF THE EUROPEAN PUBLIC PROSECUTOR’S OFFICE – ROOM FOR DISPUTES OR EFFECTIVE CO-OPERATION - Tóthová, Veronika (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
A cikkben a szerző az Európai Ügyészség intézetével, létrehozásának okaival és a meglévő struktúrával foglalkozik. Felsorolja az Európai Ügyészség különféle alapvető hatásköreit, és meghatározza a rendelet szerinti hatáskörét. Rámutat azokra a tényekre, hogy az Európai Ügyészségről szóló rendelet elfogadása milyen hatással volt a tagállamok nemzeti szabályozására. Végül, de nem utolsósorban a szerző rámutat az Európai Ügyészség jogköre gyakorlásának kérdésére a rendeletet aláíró egyes részt vevő államokban, de rámutat az Európai Ügyészség jogköre gyakorlásának kérdésére a nem részt vevő államok esetében és olyan harmadik országok tekintetében, amelyek nem is tagjai az Európai Uniónak.