CHALLENGES OF EXPERT EVIDENCE IN THE ACT III OF 1952 - Móricz, Alíz (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2023)
A szakértői bizonyítás nagy múltra visszatekintő jogintézmény, melynek jelentősége és aktualitása megkérdőjelezhetetlen. Igénybevételére akkor kerülhet sor, amennyiben az a perben jelentős tények megállapításához, vagy a jogvita kereteinek tisztázása érdekében szükséges. Gyakorlatban való alkalmazása azonban sokszor fejtörést okozott a bíróságoknak, tekintettel arra, hogy a 20. század második felét, valamint a 21. század elejének eljárásjogi rendelkezéseit meghatározó 1952. évi III. törvény nem fektette le megfelelően a szakértőkre irányadó szabályozást. Jelen tanulmány ezen gyakorlati problémák vizsgálatára fókuszál a jogszabály, illetve a kapcsolódó bírósági esetjog feldolgozása által – kiemelt hangsúlyt fektetve a magánszakértői bizonyítás jogintézményének 1952-es Pp.-ben betöltött helyére, tekintettel arra, hogy a kodifikáció során ez a kérdéskör foglalkoztatta leginkább a jogalkotót.