A MAGYAR ADÓPOLITIKA LEGFONTOSABB JELLEMZŐINEK ALAKULÁSA A COVID–19-VILÁGJÁRVÁNY ELŐTT ÉS UTÁN - Erdős, Éva; Czirjákné Kispál, Mónika (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
Jelen tanulmányban a magyar adórendszer versenyképességének helyreállítása érdekében tett legfontosabb intézkedések egy részét dolgoztuk fel, elsősorban a fogyasztást terhelő adókra, a környezetvédelmi adókra, és a fenntartható adóztatásra vonatkozóan. Vizsgáltuk a magyar adópolitika járvány előtti helyzetét, a legjellemzőbb cselekvési tervet, a fogyasztási adók és a környezetvédelmi adók változásait. A 2010-es évektől kezdődően a magyar adópolitika jelentős változásokon ment át, a kitűzött cél a gazdaság versenyképességének növelése volt. A 2020-as Covid–19-járvány újabb kihívást, számos változást és visszaesést okozott mind társadalmi, mind gazdasági szinten, amelyre rövid időn belül, hatékonyan kellett reagálni. Az intézkedések között – mint az adóadminisztráció egyszerűsítése, a vállalkozások versenyképességének a növelése, a fogyasztási adók szerepének növelése, a zöldadózás erősítése, és az adóztatás és a fenntarthatóság kapcsolatának megteremtése az adókikerülés elleni harc eszközeivel. Az áfakulcs 2012-es 27%-ra emelése, vagyis a súlypont áthelyezése a forgalmi adóra a munkát terhelő adók csökkentése mellett jó hatással volt a gazdasági növekedésre, a pandémia után azonban újabb kihívásokkal kellett szembenézni. A tanulmányban a kihívásokat és az azokra tett lépéseket összegezzük.