A ROMÁNIAI NÉPSZÁMLÁLÁS EDDIGI TANULSÁGAI. FÓKUSZBAN AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG LÉLEKSZÁMVESZTÉSE - Kadlicskó, Gréta (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
A tanulmány a legfrissebb publikus adatok alapján megkísérli felvázolni a 2022-es román népszámlálás eredményeit, annak tanulságait az őshonos, magyar kisebbségi lélekszámra vonatkozó adatok függvényében. A népszámlálás megkerülhetetlen tudományos jelentősége mellett számos gyakorlati haszonnal is bír, és politikai döntések számára is nélkülözhetetlen. A népszámlálás adatai ugyanis lehetővé teszik a társadalmi, gazdasági és demográfiai folyamatok pontos feltérképezését és megértését, ezáltal pedig egyrészt megalapozzák a különböző nemzetközi, országos, regionális vagy éppen településszintű intézkedéseket, másrészt segítséget nyújtanak a hosszú távú stratégiák és előrejelzések kidolgozásához. Mivel a lakosságszám becslésének kiindulópontját a népszámlálás jelenti, vagyis ez tekinthető a legmegbízhatóbb demográfiai adatforrásnak, ezért a 2011-es romániai népszámlálás eredményeit tekintem fő összehasonlítási és kiindulási pontnak. Az első részben a népszámlálás módszertani jellegzetességeit mutatom be a népszámlálás lebonyolításáról szóló törvény és a hivatalos, magyar nyelvű népszámlálási kérdőív segítségével. Ezt követően a 2022-es népszámlálás eddig rendelkezésre álló hivatalos statisztikáit, trendjeit vetem össze a 2011-es népszámlálási adatok eredményeivel, külön hangsúlyt fektetve a Romániában élő, de magyar kisebbségi népesség jellemzőire.