ÚJ IRÁNYOK A JOGGYAKORLAT EGYSÉGESSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁBAN: A KORLÁTOZOTT PRECEDENSRENDSZER BEVEZETÉSE MAGYARORSZÁGON - Nagy, Adrienn; Tóth, Csaba (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
Az Alaptörvény 25. cikk (3) bekezdése alapján a Kúria kiemelt feladata a bíróságok jogalkalmazásának egységét biztosítani. E jogszabályi rendelkezés okán a legfőbb bírói szerv felelős a jogalkalmazás irányításáért, a jogegység megteremtéséért és fenntartásáért. A feladat végrehajtása jegyében több eszköz is rendelkezésére áll, melyek körében 2020-ban következett be egy jelentős változás, amelyet a magyar szakirodalom a korlátozott precedensrendszer bevezetésének nevezi. Jelen tanulmány célja e fogalom alapvető tartalmának meghatározása, illetve a korlátozott precedensrendszer bevezetését övező szakirodalmi álláspontok ütköztetése.