A BIOMETRIKUS ÉS GENETIKUS ADATOK TÖRLÉSÉHEZ VALÓ JOG AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG EGY ÚJ ÍTÉLETÉBEN - Angyal, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
Az Európai Unió Bírósága egy új ítéletében megállapította, hogy a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt elítélt személyek biometrikus és genetikai adatainak a halálukig történő általános és különbségtétel nélküli tárolása ellentétes az uniós joggal. Az uniós jog megköveteli, hogy a nemzeti szabályozás előírja az adatkezelő számára annak kötelezettségét, hogy rendszeresen felülvizsgálja az adattárolás további szükségességét, és az érintett személy számára elismerje az ezen adatok törléséhez való jogot, amint az adatkezelés már nem szükséges.