LÉGI KÖZLEKEDÉS (ZÖLD)ADÓZTATÁSA - Nagy, Zoltán; Czirjákné Kispál, Mónika (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2024)
Jelen tanulmány célja annak bemutatása, hogy a légi közlekedés adóztatása hogyan tudja befolyásolni annak környezetszennyező szerepét. Mit jelent az, hogy egy adó zöld, milyen jelentősége lehet e típusú adónak a légi közlekedésben? Jelen kutatás megvizsgálja a Covid–19-járvány hatásait a légi közlekedésre, a nemzetközi és európai uniós intézkedéseket, majd elemzi egyes országok által alkalmazott légi közlekedéssel kapcsolatos adókat. Kissé részletesebben foglalkozik a tanulmány a francia légi közlekedési adókkal, amelyek példaértékűek, illetve bemutatásra kerül e körben a magyar szabályozás is. Mindezeken felül a kutatás a légi közlekedés adóztatásával kapcsolatos jövőre vonatkozó lehetőségeket is felvázolja. E körben jelentős szerepet kap egy európai uniós szakértői vizsgálat, illetve olyan alternatív lehetőségek, amelyek az Európai Uniónak az általános dekarbonizációs céljait mozdítják elő.