A munkavállalói képviselet részvételi jogosítványai a gazdasági társaságok, valamint üzemeik irányítása terén az euroatlanti régióban és Magyarországon, kitekintve a szakszervezeti befolyásra - Prugberger, Tamás (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmány a vállalati testületi és az üzemi vezetésben fennálló munkavállalói részvétellel foglalkozik kimutatva mindkettő kialakulásának és fejlődésének történeti menetét a 20. század elejétől a II. világháború végéig, valamint a II. világháború után a Montánunióban mind a két területen kialakult 50-50%-os tulajdonosi és munkavállalói képviselet rendszerét, amely az 1970-es évtized elején 2/3-ad tulajdonosi és 1/3-ad munkavállalói képviseletté alakult át. Ezt követően a jelenlegi participációs intézményrendszer strukturális jellegét, választási rendszerét, valamint a jogosítványrendszerét mutatja be a tanulmány komparatív jelleggel. Foglalkozik még a tanulmány az üzemi tanácsnak a szakszervezetekkel való kapcsolatával, jogalanyiságával és jogi szabályozásának módjával.