Gondolatok egy „új foglalkoztatási jogviszonyról”, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról - Rácz, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Munkát végezni többféle jogviszony keretei között lehet. Magyarországon a munkatevékenységet – a polgári jog mellett – a munkajog szabályozza. 2020. év végén elfogadták az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely az egészségügyben dolgozók foglalkoztatását szabályozza. A törvény számos pontja alkotmányossági és jogrendszerütközési problémákat vet fel. A törvénnyel az egészségügyi dolgozók kikerültek a közalkalmazotti törvény hatálya alól.