A demográfiai változások hatása a nyugdíjrendszer pénzügyeire - Varga, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2025)
Jelen tanulmányomban a demográfiai változások, különösen az öregedés nyugdíjrendszerre és annak pénzügyeire gyakorolt hatásait vizsgálom. Az elméleti alapvetést követően az elmúlt évszázad demográfiai változásait röviden összegzem, majd a demográfia és a nyugdíjrendszer összefüggéseit elemzem. A nyugdíjrendszerek alapfelvetései mellett az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer és az elöregedő társadalom összefüggéseire térek ki. Végül a demográfiai változások makrogazdasági hatásai között a költségvetési hatásokat mutatom be.