A felelősségbiztosítási szerződés főbb szabályai a Cseh Köztársaságban és Magyarországon – összehasonlító jogi elemzés - Čerticky, Mário (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az elemzés elsődleges célja, hogy bemutassa a cseh jog biztosítási szerződésre vonatkozó szabályozását, különös tekintettel a felelősségbiztosítási szerződésre. A tanulmánynak nem célja a teljes joganyag magyar joggal történő összehasonlítása, azonban a felelősségbiztosítás körében alkalmazott azon szabályok és szabályozási koncepciók, amelyek jelentősen eltérnek a magyar normáktól, hangsúlyozásra kerülnek. A tanulmányban elsősorban a jogszabályi rendelkezések elemzésére fektetem a hangsúlyt, de természetesen az eltérések hangsúlyozása érdekében a bírói gyakorlat is a szükséges mértékig feldolgozásra kerül. Az összehasonlítás során a felelősségbiztosítási szerződés fogalmának meghatározása mellett annak fogalmi elemeit is részletesen elemzem. Mindemellett összehasonlítom a biztosítás alanyait érintő szabályozást, amelynek során kitérek a két jogrendszer biztosítási érdekre vonatkozó szabályaira. A tanulmány utolsó fejezetében a szerződés tartalmát vizsgálom meg.