A szerződés érvénytelenségének és módosításának egyes határkérdései - Juhász, Ágnes (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmány a kötelmi jog rendszeréből kiemelt két jogintézmény, a szerződés érvénytelensége és módosítása közötti egyes határkérdések vizsgálatára, az összefüggések feltárására irányul. Az említett jogintézmények közötti viszony meghatározása során alapvetően több kutatási irány jelölhető ki, a tanulmányban ezek minél teljesebb feldolgozására teszek kísérletet. Vizsgálat tárgyává teszem egyrészt az érvénytelen szerződés orvoslása és a szerződés bíróság általi módosítása közötti kapcsolatot, minthogy a bíróság ugyan más-más jogalapon, azonban mindkét esetben alakítóan lép fel, erőteljesen beavatkozva ezzel a felek között fennálló szerződéses jogviszonyba. A részleges érvénytelenség jogintézménye kapcsán a jogi természet megítélésének és gyakorlati alkalmazásának nehézségeit tekintem át. Az egyoldalú szerződésmódosítással és annak érvénytelenségével kapcsolatosan felmerülő kérdések ugyan szintén komoly érdeklődésre tartanak számot napjainkban, ezen vizsgálati irány feldolgozására ugyanakkor a jelen munka nem terjed ki. A tanulmány elején kijelölt negyedik lehetséges kutatási irányt magának a szerződés módosítására irányuló ügyletnek az érvényessége képezi. Ennek során arra a kérdésre keresem a választ, hogy a Ptk. által a szerződés érvénytelenségére vonatkozó egyes okok miként nyerhetnek alkalmazást a szerződéses kötelem módosítására irányuló, ún. kötelembonyolító ügyletek esetén.