Az otthon mint munkahely? - Mélypataki, Gábor; Máté, Dávid Adrián; Rácz, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A távmunkavégzés és a home office speciális munkavégzési formák. Azonban ezeken kívül is találunk más olyan munkavégzési formát, amelyek helyszíne a munkavállaló otthona. Ezek a munkavégzési formák a COVID–19 okozta járványhelyzetben kerültek előtérbe. Olyan új fogalmakkal kellett megismerkednünk, mint a szociális távolságtartás. A 2020. tavaszi kampányok jelmondata a „maradj otthon, ha tudsz” volt. Ez magával hozta azt is, hogy nagyon sokaknak a munkavégzési tevékenysége a klasszikus értelemben vett munkahelyen kívülre került. Ebben nagy segítségünkre volt a digitális technológia, mely lehetővé tette az otthoni munkavégzést. Azt azonban mindenképpen leszögeznénk, hogy nem minden otthoni munkavégzés történik digitális eszközökön keresztül. A vírus még egy darabig velünk marad, így a fertőzöttség szintjétől függően újra előjöhetnek hasonló időszakok, amikor a munkát át kell költöztetni a munkavállaló otthonába. Éppen ezért abban a formában, hogy bemutatjuk a releváns jogviszonyokat, és az általuk generált kérdéseket és problémákat a magyar szabályok tükrében.