Innovatív megoldások az állam szociális szerepvállalásának tükrében - Mélypataki, Gábor; Riczu, Zsófia (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Az elmúlt időszakot vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a koronavírus-járvány súlyos globális és lokális következményekkel járt. Mindez felerősíthet olyan folyamatokat, amelyekre már a vírus megjelenése előtt is láthattunk precedenst. Jelen esszé célja a mesterséges intelligencia és a munkafolyamatok automatizálásának a munkaerőpiacra és a foglalkoztatási helyzetre gyakorolt hatásainak vizsgálata. A munkajog és a foglalkoztatás, valamint az Európai Unió tagállamai által hozott intézkedések szempontjából megpróbálunk általános összefoglalót adni arról, hogyan lehet kezelni a világjárvány okozta munkaerőpiaci változások hatásait olyan, digitális alkalmazások révén, mint az automatizálás és mesterséges intelligencia.