Megjegyzések a mezőgazdasági földek forgalmáról Lengyelországban - Zombory, Katarzyna (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A jelen tanulmány a lengyel földforgalmi rendszer tulajdonszerzési előírásait vizsgálja, és betekintést ad a lengyel és külföldi honosságú természetes és jogi személyek földszerzésére vonatkozó szabályozásba. A lengyel alkotmányban található alapelv értelmében a lengyel mezőgazdaság rendszerének alapja a családi gazdaság. Ebből kifolyólag a lengyel jogalkotó számos olyan törvényi intézkedést hozott, amelyek a földtulajdon szabad áramlásának jelentős korlátozásához vezettek. A főszabály szerint a termőföld tulajdonjogát csak az egyéni földművesek szerezhetik meg, az Államkincstárt pedig elővásárlási jog illeti meg. A lengyel földforgalmi szabályozás nem rögzíti a jogi személyek tulajdonszerzési tilalmát, helyette a nem egyéni földművesek és a külföldiek termőföldszerzését hatósági engedélyhez köti.