Jogfosztás Borsod vármegyében a német megszállást követően - Lehotay, Veronika (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmány az 1944. március 19. és 1944. október 16. közötti időszak jogtörténeti szempontjából lényeges aspektusait mutatja be. A zsidórendeletek a német megszállást követően kiadott zsidóellenes, a minisztertanács által hozott szabályokat jelentették. A rendeletek törvényességének látszatát a honvédelmi törvényben biztosított kivételes hatalommal biztosították, így ezeket a helyi szervek többsége törvényesnek fogadta el. A „szigorúan bizalmas” jelzésű rendeletek – köztük a gettósítást szabályozó is – esetében semmilyen törvényre hivatkozás nem történt. Ebben az időszakban vált tehát teljessé a „jogegyenlőtlenség”. Az 1938-ban bevezetett törvényi szintű elkülönítés a sárga csillag viselésére kötelezéssel vált szó szerint láthatóvá 1944 áprilisától. A tanulmány utolsó részében a gettóba zárást előíró központi rendelet helyi szintű végrehajtását tekintem át három járás esetében. Ezek a főszolgabírói utasítások a deportálások „jogi” alapját jelentették.