A világi jog hatása az egyházi jogra a Covid–19-járvány idején - Novák, István (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A tanulmányban a 21. század egy jogi szempontból is izgalmas időszakára koncentrálok. A Covid–19-járvány idején nemcsak az állam, hanem az egyház is versenyt futott az idővel, és szükség volt az állami rendelkezések mintájára egy új szemléletet hordozó egyházi jogalkotást megvalósítani. Az egyes nemzetállamok egyháza, így a magyar katolikus egyház is több rendelkezésében követte az állami jogalkotás normáit, megőrizve a függetlenséget és követve a római egyház központi rendelkezéseit, meghagyva az egyes megyéspüspökök önállóságát és nem sértve a részegyházak önálló intézkedéseinek lehetőségét. Néhány példán keresztül mutatom be ennek a bő egy hónapnak egyházi intézkedéseit.