A gazdálkodó szervezetek ellen indított fizetésképtelenségi eljárás szabályozása Ausztriában - Csorba, Emese (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmány célkitűzése, hogy áttekintést nyújtson a vállalkozások ellen indított fizetésképtelenségi eljárás szabályozásáról Ausztriában. A fizetésképtelenségi eljárásról szóló törvény – 2010-ben történt novelláris módosításának eredményeként – bevezette az egységes fizetésképtelenségi eljárást, melynek négy különböző megjelenési formáját szabályozza. Az egyes eljárási típusok közötti fő különbségek és az eljárás menetének bemutatását követően az eljárás legfontosabb szereplőit – kiemelt figyelemmel a hitelezők helyzetére – ismertetem. Egyes pontokon igyekszem betekintést nyújtani az osztrák hitelintézeti gyakorlatba. A választott téma aktualitását mutatja az Európai Uniónak a gazdálkodó szervezetek fizetésképtelensége elleni küzdelme és a reorganizáció támogatásának megjelenése jogalkotásában. Ezen felül jelenleg Magyarországon is folyamatban van a fizetésképtelenségi eljárások felülvizsgálata, amely az osztrák mintára is figyelemmel van. Mindezek tükrében érdemes az osztrák tapasztalatokat és statisztikai adatokat is górcső alá venni.