Világbanki nyugdíjpolitika a II. világháború után: Dél-Amerika és Szingapúr - Dezse, Tivadar (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A globális nyugdíjpolitika gondolata távolról sem új keletű jelenség. A szövetséges hatalmak a II. világháború lezárását követően arra a következtetésre jutottak, hogy egy újabb világégés csakis úgy kerülhető el, ha a korábbinál hatékonyabban szabályozzák a világgazdaság működését, és ha minden lehetséges eszközzel igyekeznek megakadályozni – a szélsőséges nézetek melegágyát jelentő – nyomort és szegénységet. Ebben a tanulmányban a II. világháború utáni időszak nyugdíjpolitikai globális trendjeit, azon belül is a Világbank reformterveit ismertetem Latin-Amerika és egy délkelet-ázsiai városállam nyugdíjrendszereinek bemutatásával.