Személyiségi jogok a közösségi médiában – új kihívások a bírói gyakorlat tükrében - Halász, Csenge (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
Jelen tanulmányban a közösségi média oldalainak a személyiségi jogokkal kapcsolatban felmerülő kihívásait teszem vizsgálat tárgyává. Ezek a platformok olyan nóvumot hoztak a jogalanyok életébe, amelyek jelentősen tágították a véleménynyilvánítás szabadságának a keretrendszerét, ugyanakkor számos személyiségi jogokkal kapcsolatos kérdés is kapcsolódik hozzájuk. A tanulmányban az általános jellemzők vizsgálata után a hazai bírói gyakorlat néhány esetjogi döntése kerül felvázolásra. A magánélethez való jog érvényesülése és a közéleti szereplők helyzete kapcsán az új szabályozáshoz kötődő jogértelmezési kérdések kerültek kiemelésre. A felvázolt dogmatikai kérdések és a bírói gyakorlat néhány nóvumának ismertetése után előremutató következtetések levonására törekszünk.